Подія

Топ-5 незвичайних харчових добавок

Written By: admin - Гру• 15•10

За останні кілька років у продуктах, які ми бачимо в супермаркетах, великих і малих магазинах, з’явилося стільки харчових добавок, що в деяких випадках сумніваєшся, а чи представляє продукт, що лежить на полиці, те, чим він повинен бути. Ковбаса вже не є ковбасою, хліб – не завжди хліб … Але цей огляд не про шкоду харчових добавок а про те, що зустрічаються ну дуже дивні інгредієнти, про які ніколи б не подумав, що їх можна застосовувати в харчовій промисловості.

Золото

Так, багато хто може бути здивовані тим фактом, що золото в деяких випадках офіційно виступає в рої харчової добавки (E175). Щоправда, золото рідко додають в продукти харчування, в основному, частинки золота додають у спиртні напої. Наприклад, у Польщі та Німеччині традиційним лікером є Goldwasser, в якому плавають тисячі дрібних частинок золота. Природно, ніякого впливу на організм людини золото не надає, оскільки просто не входить до складу біохімічного циклу обміну речовин.

Віруси

У серпні 2006 року уряд США схвалив закон, згідно з яким в продукти харчування стало можливим додавати культуру бактеріофагів – дрібні мікроорганізми, віруси, які вбивають деякі види бактерій. Це зроблено для того, щоб знизити вміст хвороботворних бактерій у продуктах харчування. Наслідки такого кроку погано вивчені, і складно щось прогонозувати. Тим не менш, бактеріофаги додають в тисячі видів продуктів, в основному, в м’ясні вироби.

Боракс

Ця речовина використовують в якості інгібітора реакції окислення, як інсектицид, при лікуванні копит у коней, як добавка при виробництві скла і … в якості харчової добавки. У США ця речовина заборонено в якості добавки в продукти харчування, оскільки вона надзвичайно токсична. Однак в інших країнах не все так добре, і виробники, особливо в азіатських країнах, активно додають боракс в продукти харчування. Індекс у цієї речовини – E285.

Сигаретний дим

У багатьох країнах паління поступово сходить нанівець, оскільки вже надто суворі закони, що забороняють куріння практично повсюдно. Проте деякі виробники продуктів харчування використовують як тютюн, так і сигаретний або сигарний дим для додавання в продукти харчування. Наприклад, сигаретний дим іноді пропускають через деякі види горілки, або бренді (тут використовується сигарний дим). У результаті змінюється смак і колір кінцевого продукту. Загалом, є любителі подібного, але їх не так багато.

Скатол (скатол 3-метіліндол)

Ця речовина присутня у фекаліях у великій кількості. Цікаво, що його використовують і як добавка в продуктах харчування, і як добавка в багато косметичні продукти. Природно, використовують технічно чистий скатол 3-метіліндол, але, тим не менш, його одержують із фекалій. Ви будете здивовані, але скатол використовують виробники полуничного морозива – він підсилює смак полуничного інгрідієнта. Ось така от “полуничка” виходить.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Залишити відповідь